Kraschad sida i WordPress? Vi räddar er!

En förtvivlad kund ringer och berättar att en webbplats som ägs av en förening hen är med i har kraschat och inte går att komma åt. Kan vi kanske hjälpa till? Vi lovar att ta oss en titt och göra vad vi kan. Det tog några timmar av koncentrerat arbete, men resultatet är nu en virusfri och scannad installation av WordPress som fungerar som den ska.

Det visar sig snabbt att den sida vi ska hjälpa till att rädda är ett rätt allvarligt fall. Det går inte att logga in via wp-admin. Sidan syns inte och har tydligen blockerats av webbhotellet den ligger på för att den tagit emot enorma mängder med spam och möjligtvis även utsatts för hackning. Det finns inget annat alternativ än att gå in via databasen och börja rensa.

Vi börjar med att beställa backup och backa till den tidpunkt då problemen började uppstå. Det kan inte hjälpas att lite av den text ägarna har lagt in kommer att försvinna, de säger att de kan återskapa.

Sedan tar vi itu med databasen, en MySQL-databas som hanteras i en phpMyAdmin-setup där vi ganska lätt kan gå in med hjälp av huvudlösenordet för administratören hos webbhotellet och rensa bort 172 tusen ryska skräpkommentarer, några märkliga administratörer som inte verkar höra hemma i installationen, samt skapa en egen adminlogin för oss själva. Nu börjar det likna något.

När vi kommit så här långt ringer vi webbhotellet och ber dem öppna sajten och så småningom är den uppe och ute på webben igen. En lycklig kund ringer och tackar så mycket. Men ännu är vi inte klara.

Sajten har ett gammalt tema, föreningen vill inte ändra. Däremot vill de gärna ha en moderniserad back-end så vi uppdaterar deras php-version till den absolut senaste versionen, stänger av alla kommentarer i bloggen och installerar en säkerhetslösning. Scannar för att se om det finns några skräpfiler och rensar lite till. Tar bort teman och tillägg som inte används. Sedan tar vi namn och mailadresser till de som ska vara administratörer, sätter upp deras inloggningar med lösenord som går att ändra och ser till att inbjudan skickas ut .

Efter alla de här åtgärderna är sidan klar att släppas till innehavarna. Vi lämnar med instruktioner, ber dem vara försiktiga om de använder säkerhetstillägget och höra av sig om det skulle bli något problem med installationen. Vi ger också rådet att minska antalet rubriker i menyn, det kan ge bättre läsbarhet i mobil.

Slutresultat: mycket nöjd och återvändande kund.