Att vara UX-writer – ett underbart jobb

Ett av de roligaste uppdragen vår projektledare haft är det på Bonnier Broadcasting, där hon arbetade som UX-writer för TV4 Play och C More på plattformar för streamat innehåll till mobil, smart-tv och webb. Bildexemplet som illustrera inlägget visar en knepig vägskylt, vid Slussen i Stockholm, som verkligen skulle behövt en varm och kärleksfull handpåläggning från en UX-writer för att bli begriplig för användarna.

”Det är enormt lärorikt och kul att befinna sig i en utvecklingsmiljö där alla ständigt arbetar med förbättringar och tar fram nya idéer. Det som är mindre kul är att UX-writern fortfarande är en så kraftigt underskattad resurs i dagens teknikteam, trots att ett enkelt och lättfattligt språk är en av de viktigaste ingredienserna när ny design och ny navigering skapas i digitala tjänster.

Rollen som UX-writer är helt olik en copywriters, eftersom UX-writern har fokus på användaren och kundresan och inte i första hand på säljande reklamtext. UX-writern fokuserar på ett välskrivet språk med flyt som en del av den visuella design som ska behålla användarnas intresse, ge dem positiv feedback, hjälpa dem att enkelt ta sig igenom olika tjänster och göra det lätt att förstå och bli en nöjd kund. De tjänster som lyckats allra bäst i den digitala konkurrensen, både historiskt och i nutid, är också de som haft UX-writers med ombord från början, som en del av sina team.

Förhoppningsvis kan insikterna om värdet av en UX-writers insatser öka i takt med att jobbtiteln blir mer känd och resultaten av vår minimalistiska design faktiskt blir mätbara. Uppdragsgivarna – och rekryterarna – kanske bara behöver lite mer kunskap? Och lite fler exempel på hur galet det kan bli, när texter körs genom Google translate och tjänstemän använder krångligt fackspråk på skyltar istället för att låta ett proffs göra det så enkelt och lättfattligt som möjligt?”

Vill ni veta mer om vad en UX-writer kan hjälpa till med? Hör av er!

Arbete på Norrsken

I februari 2018 började vår projektledare jobba tillsammans med grundarna av företaget Limeblue Impact AB, en startup som har kontorsplats hos teknikhubben Norrsken i Stockholm.

”Under fyra veckor jobbade vi i en sprint enligt Scrum, med målet att förbättra företagets digitala plattformar, arbetsmetoder, tonalitet och affärsmodell.

Under arbetets gång bidrog metoden till att på ett mycket konkret sätt visa vad som behövde ändras, förbättras och vässas.”

Vill ni veta mer om agila metoder eller hur en agil coach/scrum master kan hjälpa till att strukturera, demokratisera och förbättra ert arbete i team? Hör av er!